Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jáchymov - Guerinit

4. 12. 2010

Guerinit patří mezi vzácnější Ca-Mg arzenáty v Jáchymovském revíru. Popisované vzorky pocházejí z nálezu na žíle 12.odžilek Geschieberu. Dle vzorků je žíla v místě nálezu cca 10cm široká. Žílu tvoří dolomit se zrnitým skutteruditem. Žíla je masivní bez dutin. Sekundární minerály narůstají na povrch žíly odhalený do prostoru chodby. Zjištěnou paragenezi sekundárních minerálů tvoří Hornesit - pikrofarmakolit+guerinit. Bismut ani Nikelin nebyl na žíle zjištěn.

Hornesit -   vytváří drobné kuličky na volném povrchu žiloviny a tvoří podklad pro další minerály. Kuličky mají sametový povrch. Barva bílá s nádechem do zelena. V UV nesvítí.

Guerinit - tvoří drobné agregáty tabulkovitých xx. Vzácně se vyskytuje typ, kdy tabulkovité xx jsou protažené do pravítkovitých xx. Agregáty jsou do velikosti cca 3mm. XX jsou do velikosti 1mm. Krátké tabulkovité xx až tabulky tvoří malé srůsty na první pohled až kompaktního tvaru. Delší pravítkovité xx tvoří polokulovité agregáty podobné pikrofarmakolitu. V UV svítí intenzivně do žluta (žlutozelena). Nalezený typ xx Guerinitu odpovídá vzorkům z 3. patra - lokality Zálesí. (Tabulkovité xx ze Zálesí jsou bez UV lumeniscence, u protažených xx lumeniscence ze zálesí odpovídá vzorkům z výše uvešdeného nálezu.)  Rozpoznávací znak od Pikrofarmakolitu jsou pravítkovité (tabulkovité) xx (Pikrofarmakolit má jehlice) a lumeniscence. Popisovaný nález ze žíly Kryštov (publikace - Sekundární minerály Jáchymova) jsme neměli možnost zdokumentovat. Popisované xx odpovídají výše popisovaným vzorkům. Aragonit nalezen nebyl.

Pikrofarmakolit - je nejhojnějším minerálem. Tvoří klasické kulovité agregáty z tenkých dlouhých jehlic.  V UV svítí nevýrazně tmavě fialově.

Skutterudit - žilný minerál. Lesklá zrna tvoří až 30% žíloviny. Na odlomených vzorcích není patrný zvětrávající proces Skutteruditu v žíle. Navětralý skutterudit se nachazí poze do hloubky max. cca + 1cm od volného povrchu žíly. Vzhledem k zelenému zbarvení Hornesitu předpokládáme, že jde o typický niklový skuterudit. 

 

Náhledy fotografií ze složky Guerinit

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář