Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jáchymov - Bismut - 12.odžilek Geschieberu

5. 12. 2010

Během revize důlních děl v roce1961 byl na 12. odžilku žíly Geschieber (patro Daniel), byl proveden vyhledávací průzkum na barevné kovy. Byla vyražena sledná chodba, komín a mezipatrová chodba v celkové délce cca 300m. Směr žíly v severní části (na sever od žíly Dorota) je zhruba severo-jižní. Na jih se stáčí na směr 350°. Mocnost žíly dosti kolísá, od vykliňování žíly v severní části, po max 15cm v části na jih od žíly Dorota. Zde se soustřeďují maximální obsahy rud barevných kovů.

Ve výplni žíly se uplatňují karbonáty, převážně dolomit nad kalcitem a křemenem. Z rud barevných kovů mají význam arzenidy Co-Ni, stříbro ve stopovém obsahu. Z mineralogického hlediska byla nejzajímavější čočka arzenidů Co-Ni s vysokým obsahem Bi. Čočka byla nafárána v jižní části žíly od struktury Dorota. Mocnost čočky byla cca 15 cm na délku 1,0 m. Zrudnění tvořil masivní skutterudit a bismut, žilovinu ve směru do podloží křemen s pyritem. Karbonáty se vyskytovaly zcela vyjímečně. 

 

Bismut - Vytváří masivní zrna a žilky až do 2cm2 . V centrální části čočky byl převládajícím minerálem. Pro Jáchymov typické skeletové xx byly vzácné a dosahovaly max 1,5 cm. Nejzajímavější jsou dráty bismutu zarůstající do dutin žiloviny. Dutiny byly max do 5cm. Do nich narůstaly zvětralé xx skuteruditu a dráty bismutu. Délka drátů max do 1cm. Vzhled a povrch je těžko rozeznatelný od stříbra. Bismut z daného nálezu vykazuje silnou radioaktivitu.

 

Skutterudit - Hlavní minerál čočky. Převažoval na koncích a okrajích zrudnění. Do dutin tvořil xx do 0,5cm, které byly silně zvětralé až vylouhované do obvodového skeletu xx.

 

Saflorit - Pravděpodobně jako lem okolo zrn bismutu. Analyticky nebyl zjištěn.

 

Pikrofarmakolit - Kulovité agregáty z tenkých jehlic v dutinách na povrchu žiloviny. V UV svítí nevýrazně tmavě fialově.

 

Farmakolit - Čiré pravítkovité xx srostlé do trsů zarůstající do pikrofarmakolitu. V UV svítí středně bledě žlutá.

 

Hörnesit - vytváří souvislé krusty na volném povrchu žiloviny. Povlak se skládá z drobných kuliček se sametovým povrchem barvy bílé až lehce růžové. V UV nesvítí. Převládající sekundární minerál. Partie se zvýšeným obsah Co mají výrazně růžový odstín.

 

Symplesit – Vzácné šedomodré kuličky se sametovým povrchem v dutinách žiloviny. Většinou samostatně s minimem ostatních sekundárních minerálů.

 

Arsenolit – Vzácné srůsty několika xx v dutinách žiloviny. XX jsou čiré se silným diamantovým leskem.

 

Kotigit – Růžové sametové kuličky. Vzhledem k identickému vzhledu s Co-Hörnesitem je určení velice problematické. Dle našeho zjištění je většina růžových agregátů Hörnesit.